Mestskí poslanci neschválili návrh na odvolanie konateľov Realu

15.07.2009 Prešov

Prešov 15. júla (TASR) – Vedenie mestskej spoločnosti Prešov Real s.r.o. , ktorá zabezpečuje správu a údržbu nebytových priestorov mesta, sa po dnešnom hlasovaní poslancov mestského zastupiteľstva nezmenilo.
Predloženie návrhu na odvolanie konateľov Petra Bobka a Martina Buranovského avizoval začiatkom júla primátor Pavel Hagyari. Rozhodol sa tak na základe výsledkov finančnej kontroly hospodárenia z marca a apríla tohto roka. Správu o návrhu opatrení na odstránenie nedostatkov poslanci zobrali na vedomie, odvolanie konateľov však neschválili.
\"Hlavný kontrolór mesta urobil kontrolu v spoločnosti Real, našiel tam nezrovnalosti. Sú to závažné nedostatky v oblasti ekonomiky a musím povedať, že ma títo ľudia sklamali aj odborne, \" odôvodnil svoj návrh Hagyari.
Zo súboru opatrení vyplýva, že kontrola zistila chyby, ktoré sa týkali účtovných výkazov, zle odvedenej dane, dvojitého poistenia nehnuteľností, fakturácie a nezrovnalosti pri verejnom obstarávaní.
Primátor uviedol, že ak začiatkom roka 2007 prišiel o post konateľa a riaditeľa Realu Jozef Kislík, ktorému vyčítali pochybenia pri riadení spoločnosti, považoval za správne, aby návrh predložil aj v tomto prípade. To, že koaličná väčšina jeho návrh nepodporí, očakával. Za odvolanie Buranovského hlasovali šiesti a Bobka traja poslanci, väčšina sa v oboch prípadoch zdržala.
Konatelia spoločnosti boli s verdiktom zastupiteľstva spokojní. Bobko konštatoval, že od nástupu tohto vedenia zaznamenali oproti minulým rokom zvýšenie obratu i zisku. V prvom polroku 2009 vybrali na nájomnom 564.297 eur (17 miliónov Sk) a čistý zisk predstavuje 169.289 eur (5,1 milióna Sk). \"Podarilo sa nám udržať nehnuteľnosti v užívaniaschopnom stave, aj keď mesto nám dalo len havarijný režim. Neodchádzajú nám nájomcovia, naopak, máme vysokú obsadenosť, \" konštatoval konateľ.
Vzhľadom na to, že od 1. júla platí nový zákon o majetku obcí, podľa primátora bude musieť samospráva hľadať iné riešenie správy mestského majetku. \"To znamená buď vytvoriť rozpočtovú organizáciu, čo mne sa osobne nepáči, alebo zobrať tento mestský majetok pod mesto, kde by sme mali priamu kontrolu nad financiami, \" vysvetlil Hagyari. Ďalšia existencia Realu je teda otázna. O konečnom riešení však podľa neho rozhodnú poslanci.
Bobko je však presvedčený, že správa majetku prostredníctvom spoločnosti je efektívna aj vzhľadom na to, že mesto nie je platcom DPH. Zároveň však upozornil na nutnosť upraviť zmluvu, tak aby vyhovovala ustanoveniam nedávno prijatej novely zákona o obecnom majetku.
 

Vyberte región